Üzenet a hegyről

Mindennapi gondolatok a virágos Magyarországért és a szivárványkövek fényesítéséért...

YIN  YANG


A kínai filozófia két alapelven nyugszik, melyek néha ellentmondóak, de függnek egymástól.Ellentétes, de sohasem zavarják egymást, mindegyiknek szüksége van a másikra. Egyik sem létezik a másik nélkül, egyik sem fontosabb a másiknál.

Egység. Egyensúly. Harmónia. Béke.

                                 


kínai filozófia két alapelven nyugszik, amelyek néha ellentmondóak, de mindazonáltal függnek egymástól. A két elv a yin és yang. S habár a yin és yang néha egymással ellentétes, de sohasem zavarják egymást, mindkettőnek szüksége van a másikra, egyik nélkül a másik nem létezik, egyik sem fontosabb a másiknál.

Párkapcsolatban:       

Tűz és víz szokták mondani csodálkozva, amikor olyan párokat látni, akik egymástól teljesen különbözőek. A szerelem minden akadályt legyőz, s még a mély szakadékokat is áthidalja, tehát az ellentétek vonzzák egymást.  A szerelem is forró, hiszen érezzük, ahogy éget minket, nem véletlen, hogy a csókot időnként hűsítőnek is nevezzük. Hamarosan itt a nyár, keressük a hűsítő dolgokat, miközben mindannyian pezsgünk, a természettel együtt. Hogy felfrissüljünk, vízben úszkálunk, fagyit eszünk, jégkrémet nyalunk, bátran mondhatjuk tehát, hogy a nyár az ellentétek szezonja. Ha a nyár a szerelem, a jégkrém a csók. De miért van szükségünk az ellentétekre? 

A sajátunktól különböző személyiségek, eltérő stílusú emberek általában vonzóak számunkra. Mert mindenkiben él a vágy a változtatásra, arra, hogy egy kicsit mások legyünk, ezt a másságot pedig sokszor csodálattal szemléljük.

Fejlődhetünk általa, mikor megismerjük ellentétpárunk. Szárnyalásra, kibontakozásra késztet.

A világban mindennek és mindenkinek meg van a párja. Az ellentétek ugyanis nem kioltják egymást, hanem szárnyakat adnak.

Saját történetemben, ellentétpárom megtalálása-barátként való teljes lelki megismerése, saját magam igazi felfedezése- IGAZI BOLDOGSÁG-állandó ellenkezése szította bennem a tüzet, felemelkedésemhez.

A lelki ellentétpár szokták mondani megadja "az élettől a pofont":

Nehéz küzdelmek, próbatételek által

Rádöbbentve, rávilágítva a hasonló a hasonlót vonzza,ki is az akivel igazán boldog lehetsz. Ellenkezés helyett viszonzást kapsz.

Táplálva egymást szeretettelVigyor

Belső harmóniám megtalálása elérkezés,megértés igazi társ bevonzása, TISZTA VÁGYAK, TISZTA KÉP.


Az ellentétek vonzása a filozófiában is fontos kérdés. A Yin és Yang kettősségén alapuló világszemlélet lényege, hogy az ellentétesen működő dolgok egymás nélkül nem értelmezhetőek, csak egymáshoz viszonyítva. A legalapvetőbb dolgok is úgy határozhatóak meg, ha megtaláljuk a „párjukat". Nincs sötét világosság nélkül, nincs gonoszság jóság nélkül....

A hétköznapokban persze nem éljük meg ilyen magasztosan az ellentétek vonzását, egyszerűen csak vágyunk a dolgok megélésére. Melegben hűsre vágyunk, hidegben pedig forró dolgokra. Egy fagyos kirándulás után a kandalló elé kucorgunk, meleg teával, napozás után azonban úszással és jeges desszerttel, jégkrémmel hűsítjük magunkat szívesen. 

 yin és yang kifejezések először a Yi Jing (Változások Könyve)-ben jelentek meg, kb. ie. 1250. évben. A yin jel jelentése a hegy árnyékos oldala, míg a yang jel jelentése a hegy napos oldala. Ezek a piktogrammok nemcsak egymással szöges ellentétben levő formákat jelölnek, de egyúttal jelképezik az átalakulást egyik végletből a másikba, ahogy az évszakok változnak.

A menny és föld szüntelen kölcsönhatása formálja az összes dolgot. A nő és férfi nemi egyesülése ad életet az összes dolognak. A yin és yang eme kölcsönhatását Dao-nak hívjuk, az ehhez vezető folyamatot pedig változásnak.

Változások Könyve

Az ősi kínai Yin és Yang szimbólum jellemzői

Yin és Yang negatív és pozitív, víz és tűz, nő és férfi, az őselemek egymásra hatásának jelképe.

A ma emberéhez szóló üzenetét akkor érthetjük meg teljes egészében, ha pontosan tudjuk, mit is mond ez a szimbólum.

A kínaiak úgy tartják, hogy a Yin és Yang az idők kezdetétől jött létre, mikor villám hasított a kozmikus őssötétbe és semmibe. Ekkor minden súlyosból és sötétből Yin keletkezett, miközben amire csak a villám fénye hullott, könnyű súlytalan Yang-á változott.

Kettő kapcsolata állandó, folytonos (mint a jelkép tükrözi), egymást kiegészítő, szoros egységet alkotja meg az egészet.

kínai filozófiában a Yin és Yang jelkép a természet megfigyelésén alapul. Az égitestek csillagok, és bolygók ugyancsak Yin vagy Yang minőségűek , a Nap Yang, a Hold Yin.

A természetben szintén együttesen van jelenYin és Yang a hegyek Yang míg a folyók Yin.

Yin és Yang léte egy energiával átitatott világot feltételez.

Yin és Yang kettősségén alapuló világszemlélet, úgy hiszem, segít megérteni a minket körülvevő valóságot és történéseit. Megvilágítja a bennünk magunkban rejlő ellentéteket, s lehetővé teszi, hogy összhangba kerüljön a körülöttünk áramló, hullámzó erőkkel, sőt, bizonyos mértékig uralmat is nyerjünk felettük!

Yin és Yang szimbólum eredete Kína régmúltjába vezethető vissza. Ez a jelkép akínai világszemlélet lényegét fejezi ki ilyen értelemben közelebb vitte a kínaiakat önmaguk megismeréséhez, és közelebb visz minket is önmagunk megértéséhez!

Hiszen mindannyian ezeknek az erőknek a hullámverésében élünk, ez hajtja át rokoni és munkakapcsolatainkat, s voltaképpen a teremtés egészét. A Yin és Yang egységét ismerve, más szemmel tekintünk majd embertársainkra, de magunkra és környezetünkre.

Ha változásban tudjuk szemlélni világunkat, ha megértjük, hogy az élet folyamatos átalakulás, mint az (évszakok körforgása, éjszakák, nappalok váltakozása,) Jobban eligazodunk majd a modern világ útvesztőiben.

Minden emberben van Yin és Yang csak a férfiakban több a Yang elem a nőkben pedig a Yin. Kettő kapcsolata állandó, folytonos (mint a jelkép tükrözi), egymást kiegészítő, szoros egységet alkotja meg az egészet.

Egyensúlyuk fenntartására van szükségünk, vonatkozik ez családi életünkre, egészségünkre. E kettő egybekapcsolódásai nyomán létrejön A Yin és Yang, valamint az öt elem együtt adják a hetes számot, s ha hozzájuk számítjuk az eget és a földet is, akkor eljutunk a jelenségek világát szimbolizáló kilences számhoz.

Az így keletkezett sokszínű világ azonban - lévén minden jelenség a Tao megjelenési formája - megint csak egységet alkot.
Yin és Yang ma az egész világon ismert szimbólum.


A YIN tulajdonságok


női
hideg
sötét
hátsó
lágy
ívelt
kerek
föld
hold
alacsony
apró
díszes
szűk
vízszintes
természetes

        A YANG tulajdonságok


férfi
meleg
világos
elülső
kemény
egyenes
szögletesg
nap
csillag
magas
nagy
egyszerű
széles
függőleges

geometrikus

másként, bővebben:

 JangJin
Fény fény sötétség
Hőmérséklet forró hideg
Elem tűz víz
Hőérzet láz vacogás
Nem férfi
Megjelenési forma energia anyag
Dimenzió idő tér
Hely fent lent
  kívül belül
Cselekmény mozgás pihenés
  változás állandóság
Irány kifelé befelé
  felfelé lefelé
  kelet nyugat
  észak dél
Fiziológia funkció serkentő gátló
Pszichológiai funkció kifelé forduló befelé forduló
  vezető követő
  kreativitás vakhit
  harag megbocsátás
  merev rugalmas
Évszak tavasz ősz
  nyár tél
Napszak nappal éjszaka
  délelőtt délután
Íz csípős savanyú
  édes sós
Tendencia bővülés összehúzódás
  tágulás zsugorodás


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 21
Heti: 83
Havi: 1 029
Össz.: 297 132

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Jin Jang
Üzenet a hegyről - © 2008 - 2019 - jokorjotteso.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »