Üzenet a hegyről

Mindennapi gondolatok a virágos Magyarországért és a szivárványkövek fényesítéséért...


A védák kertjeIndia ősi szent könyvei a Védák.

Öt könyvből áll, és lényegében a földi élet minden területére útmutatót ad. Korát 5000 évesnek mondják. A könyvek témája - többek között - a táplálkozás, a gyógyítás, a művészet, az építkezés, a lakás és a kert elrendezése. Mivel témánk a kert, ezért most csak ezt mutatom be. A térrendezés tudományának indiai neve a vasztu.

Jelentése: természeti és épített környezet.

Eredetileg templomépítészet volt, később került a közéletbe. Az ókori magas kultúrákban természetes volt, hogy a Föld meridiánjai, azaz energetikai vonalai alapján jelölték ki a templomok helyét, és szintén ennek alapján tájolták a települések útjait és a telkeket. A kambodzsai Angkor templomváros-rendszer szép példája a vasztu építészetnek. A vasztu asztrológiai alapokon nyugszik. Ahogy az emberi testben például a fej a Kos-Mars, az arc a Bika-Vénusz uralma alatt áll, ugyanúgy egy lakás,vagy egy telek bizonyos részein is meghatározott bolygók, és ehhez kapcsolódó nagyhatalmú félistenek és démonok uralkodnak. A védikus térrendezés tudománya mindig a tájolásból indul ki. A Védák tanítása szerint minden égtájon az égtájra jellemző, az égtájnak megfelelő a rezgési tér.

Az ősi Indiában démonoknak nevezték a természeti erőket, az emberi társadalomhoz hasonló rendben képzelték el őket. Eszerint minden égtájon uralkodik egy démon, aki lehet jó vagy rosszindulatú, aszerint, hogy a tér megfelelően van-e berendezve, használva. Harmonikusabb, egészségesebb lesz a lakásunk, a telkünk, ha a fő égtájaknak megfelelően tájoljuk és használjuk, ezáltal sok problémától szabadulhatunk meg, és sok nehézségünk megoldódhat.

A fő- és a mellék égtájaknak megfelelően kilenc területre osztják a teret. A tér ez esetben lehet egy ház, egy telek, szántóföld, de természetesen lehet nagyobb terület, egy ország, egy földrész is. Északnyugat Hold levegő Észak Merkur levegő, víz Északkelet Jupiter, Ketu víz, éter Nyugat Szaturnusz föld, levegő, víz Brahma éter Brahmasztán Kelet Nap tűz, éter Délnyugat Rahu Föld Dél Mars föld, tűz Délkelet Vénusz Tűz Északnyugat a Hold uralma alatt áll, a levegő, a mozgás területe, fehér a színe. Gyepet vagy talajtakaró növényt (például borostyánt), kisebb fehér és kék növényeket ültessünk ide - orvosi zsályát, levendulát. Az Észak életet generál, az északi póluson áramlik a Földbe az életadó tiszta, kozmikus erő.

Az északi területeken a Merkúr az uralkodó. A kert északi része legyen tiszta, egyszerű, minél üresebb. Szépen megjelenítik az északot a gyep és a levegős jellegű, fehér virágú növények: a labdarózsa, a fehér orgona, a gyöngyvessző, az árnyékliliom. Északkeleten egyesül az északi és a keleti, életet generáló erősugár, itt található a jövő és a spirituális fejlődés területe. A jótékony Jupiter mellett itt uralkodik Ketu, az indiai asztrológia vidámságot adó és fejlődést elősegítő láthatatlan bolygója. Az északkelet legyen minél üresebb, minél tisztább, minél szebb. Lehetőleg legyen itt madáritató, mindig tiszta vízzel, és ha van rá lehetőség, ide helyezzük el a kerti tavat vagy medencét. Kék virágú növények erősíthetik ezt az érzékeny, a rezgésteret nagyon meghatározó északkeletet: az éterikus levendula, zsálya, kakukkfű, és a barátcserje.

A Kelet dinamikát és erőt ad a földi életnek.

Keleten a Nap az úr. Keletet is tisztán, egyszerűen rendezzük be. Üres legyen, hogy be tudjon áramlani a kertbe az életadó Nap-energia. A keleti növények sárgák, igazi napimádók: napraforgó, körömvirág, bársonyvirág, sarkantyúka, és természetesen kedvenc aranyesőnk. A Dél éget, pusztít. Nagyon fontos feladatot tölt be Dél: a déli póluson távoznak a Földből az elhasznált, ártalmas energiák. Délen a Mars uralkodik. A piros színű, tüzes növények a kert déli részén: a vörös rózsa, a piros kardvirág nagyon szépen díszlik. A déli oldalra ültessünk nagyobb bokrokat vagy fákat, hogy mérsékeljük a déli nap égető erejét. Délkelet a Vénusz uralma alá tartozik, színe alapvetően a narancssárga, de tűzdelhetjük vad színekkel. Ültethetünk ide kardvirágot, bokorrózsát, dáliát, narancs, vörös, erőteljes, rikító színekben. Kisebb termetű fákat, vagy nagyobb bokrokat is telepítsünk délkeletre.

A Nyugat a statika területe, ahol Szaturnusz óvja sorsunkat. Szaturnuszi növények a sötét fenyőfélék, a ciprusok, a tuják, amelyek, mint valódi testőrök, megóvják telkünket a sors-erők túlzott felerősödésétől. Délnyugaton egyesül a déli és a nyugati erősugár. Itt uralkodik a másik indiai misztériumbolygó, a Rahu. Ez a múltunk, az eredetünk területe. Zárjuk le, és adjuk meg neki a súlyt és a tiszteletet nagytermetű fákkal, bokrokkal, sziklákkal, sziklakerttel. A terek közepén helyezkedik el Brahma, minden életek ura. Ezért Brahmasztánnak, Brahma földjének nevezik a közepet. Tartsuk tiszteletben minden tér közepét, hagyjuk üresen. Telepítsünk ide gyepet, esetleg virágos kertet, de semmi mást. Különösen kerüljük a kert közepén nagytermetű fák ültetését és medence építését. Fontos, hogy a közép mindig üres legyen, mert az Istené.

Ahogyan az emberi test közepén a szív is minél tisztább és üresebb legyen, mert az az Istené.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 21
Heti: 80
Havi: 1 026
Össz.: 297 129

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: A védák kertje
Üzenet a hegyről - © 2008 - 2019 - jokorjotteso.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »