Üzenet a hegyről

Mindennapi gondolatok a virágos Magyarországért és a szivárványkövek fényesítéséért...


Mantra és Yantra     

Mantrák:A Mantra a keleti kultúra öröksége, a hinduizmusban és a buddhizmusban is megtalálható. Maga a szó szanszkrit eredetû, és meditációhoz vagy imához kötõdik. A mantra lehet egy szó, szótag vagy egy teljes mondat, mely gyógyító hatással bír.A mantrákat 2 csoporta osztják: az elsõbe tartoznak a spirituális mantrák, például a közismert OM (AUM) szótag, a másodikba pedig a gyógyhatásúak, melyeket mind az ajurvédikus, mind a kínai orvoslásban használták (illetve még mindig használják). Mantrázás során, függõen annak jelentésétõl, energiák szabadulnak fel a szellem és a test szolgálatában, és mindig valamilyen pozitív célt, fela datot vagy magatartási mintát állítanak elénk.A két, általam legismertebb mantra az Om Mani Padme Hum (jelentése "az ékszer a lótusz szivében (van)" vagy "a megvilágosodás mindenben jelen van") és a Gayatri mantra (jelentése a dal, amely által elérjük a megváltást, a megnyugvást, a felszabadulást)

Külsőleg 
az OM megtisztítja a test által elkövetett valamennyi negatív cselekedetet, AH a beszédet, HUM a tudatot.
 Ha az OM AH HUM-mal megtisztítottad a testedet, beszédedet és tudatodat, akkor a Buddhák testének, beszédének és tudatának az áldását kapod általa.
Az Om a forma, AH a hangok, HUM a tudat lényege. Amikor ezt a mantrát elmondod, akkor a környezetedet is megtisztítod, magadat és benne minden élőlényt. Az Om megtisztítja az érzékelést, AH a hangokat és a HUM a tudatot a gondolatoktól és az érzelmektől.

Belsőleg 
az OM megtisztítja a finom csatornákat, az AH a belső szelet, a belső levegőt, vagyis az energiák folyását, és a HUM a cselekvő lényeget.
Mélyebb szinten az OM AH HUM a Buddhák Lótusz családjának három kájáit képviseli. OM a dharmakája; Amithába Buddha, a Határtalan Fény Buddhája; AH a szambhogakája: Avalokitesvára, a Könyörületesség Buddhája; és a HUM a nirmánakáját: Padmaszambhava személye foglalja magába.

A legbensőbb szinten 
az OM AH HUM a tudat természetének három aspektusa felismeréséhez vezet. Az OM hozza szüntelen energiájának és könyörületességének, az AH ragyogó természetének és a HUM az éghez hasonlatos lényegének felismerését.

A VADZSRÁ-t a gyémánthoz hasonlítják, a legerősebb és legértékesebb drágakőhöz. Ahogyan a gyémánt mindent elvág, s közben maga sértetlen marad, ugyanúgy a buddhák változatlan, nem-kettős bölcsességét sohasem sértheti meg vagy rombolhatja le az ostobaság, a félrevezetés, vagy az akadályok. A buddhák bölcsességtudatának, beszédének, testi cselekedeteinek milyensége mindenben segítheti az élőlényeket a gyémánt akadálytalan, mindent átható erejével. S miként a gyémánt, a vadzsra is mentes minden hibától, ragyogó ereje a valóság dharmakája, Amithába Buddha természetének felismeréséből ered.


A Padma lótuszt jelent, ami a Buddhák Lótusz családjára utal, különösen a megvilágosodott beszédre. A Lótusz család az a Buddha család, amelyhez az emberiség is tartozik. Padmaszambhava, mint Amithába Buddha nirmánakája, közvetlen kisugárzása, a Lótusz család ős-buddhája, s a "Padma" -ként ismeretes. A Padmaszambhava, "Lótuszból született" név valójában arra utal, hogy valójában virágzó lótuszból született.

                                                      

* Yantrák(jantrák):A yantrák olyan képek, festett ikonok vagy rajzolt ábrák, melyek szintén a gyógyításban vagy meditációban kapnak szerepet. Fogalmazhatunk úgy is, hogy míg a mantra a hang, a yantra a kép. A yantrák gyakran a csakráink szimbólumait jelenítik meg, elkészítésüket spirituálisan fejlett szakértõkre bízzák. Motívumai közé tartozik a lótusz vagy a keleti kultúra szent állatai. Bonyolultabb változata a mandala, mely inkább geometrikus ábra, körökbõl és vonalakból áll egy középpont körül. Nagyságuk különbözõ, lehetnek kicsi könyv méretűek vagy akár több méteresek is. Én nem vagyok sem hindu, sem buddhista, mégis úgy gondolom, hogy a mantrák és yantrák különleges tulajdonságokkal és spirituális értelemmel bírnak. Az alábbi képeken látható az Om Mani Padme Hum mantra, egy egyszerûbb lótusz yantra, és egy gyógyító mandala.                         


                                                                                                              

 


      


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 21
Heti: 118
Havi: 1 064
Össz.: 297 167

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Mantrák
Üzenet a hegyről - © 2008 - 2019 - jokorjotteso.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »