Üzenet a hegyről

Mindennapi gondolatok a virágos Magyarországért és a szivárványkövek fényesítéséért...

Nem csak a Bibliában

Az élet fája az Isten kertjének nevezett világ középpontjában helyezkedik el, gyökerével a földbe mélyedve, csúcsával az égbe nyúlva. Ez a fa nem a Bibliában szerepel először az élet teljességének jelképeként, hanem alapszimbólumként végigkíséri az emberiség egész fejlődéstörténetét.


Az élet fája vagy a vele éppen központi helye miatt azonosítható világfa ősidők óta a legkülönbözőbb emberi kultúrák vallási jelképe volt. Megjelenési formája égig érő fa (világfa), oszlop (világtengely), bot (világtartó), ág (termő, zöld ág), létra (út), a keresztény kultúrában út, létra, legtöbbször kereszt. Érdekes, hogy az életfa egymástól igen távol eső kultúrákban is változatlan, azonos szellemi tartalommal jelenik meg. Ezt bizonyítja, hogy például a finnek ősvallása kör alakúnak képzelte a világot, amely egy középpont - az égig érő fa - körül forog; az észt költészetben a Föld egy tengely körül forog, amelynek hegyén van a mozdulatlan Sarkcsillag. Az észt falvakban a főtéren állt az életfát jelképező oszlop, ahol néha áldozatot is bemutattak.Szibériában az aulok sótartó oszlopai testesítették meg a világfát. A zsidóság ezoterikus tanában, a kabbalában is központi helyet foglal el az élet fája, a kozmikus világ egységének szimbóluma. A fa csúcsa a korona (kéter), a legmagasabb világelv, kiindulási pontja pedig a sötét anyag birodalma (malhut).

Közös vonások

A legkülönbözőbb kultúrák életfájának, világfájának több közös vonása is van. Az életfának ágai - emeletei, síkjai, szférái - vannak, amelyek száma általában hét, ez pedig ősidők óta az univerzális teljesség száma. (László Gyula régészprofesszor egy avar kori világfa rajzolatot leírva arról szól, hogy azon látható egy világhegy, amelynek hét vonulata van; e hegyen áll az élet fája, amelynek hét ága van.)


A szamojéd hitvilágban a földnek szintén hét emelete s az égnek is hét egymás fölötti szintje van. A muzulmán vallás hét szintű mennyországot ismer, a kereszténység poklának pedig hét bugyra van. Az életfa hét síkja - ága-emelete - pontos párhuzamot mutat a hét csakrával, a jóga energiaközpontjaival. A zsidó kabbala életfájának is hét szférája van. Az életfának egymásra épülő hét síkja az - alsó - és a - felső - világ hierarchikus kapcsolataként értelmezhető. A fa ágai a megvilágosodás, az égi hatalommal való kapcsolatteremtés fokozatait jelzik. Aki az alsóbb szinteken helyezkedik el, szükségképpen elválasztódik Istentől, ezért ennek az elkülönülésnek, távolságnak a csökkentésére törekszik, azaz igyekszik minél feljebb jutni az életfán. Ezért a legkülönbözőbb vallások úgynevezett beavatási szertartásai szorosan kapcsolódtak a - szent fa - megmászásához. A sámánvallásnak például ez volt a legfőbb szertartása, de Keresztelő Szent János is a létramászáshoz hasonlította az Isten megismerése felé vezető utat.

Magyar népmesék

Az életfa a magyar népmesekincsbe is bekerült. A magyar népmese táltosa rovátkákat vágott az égig érő fa törzsébe, és így jutott mind feljebb a Nap anyja, a Hold anyja, a Szél anyja birodalmába. Az életfa, világfa két ágából három a jobb oldalon, három a bal oldalon helyezkedik el, s a hetedik a csúcsa. A fa tehát törzsével egyrészt összeköti az alsó, a középső és a felső világot, másrészt azonban jobb és bal oldalra is osztja. Ennek a függőleges osztásnak is nagy jelentősége van, amit világosan mutat, hogy a fa csúcsának jobb oldalán a Napot, bal oldalán a Holdat ábrázolják ősidők óta. A három-három szféra - az életfa jobb és bal oldali ágai - egymással kölcsönhatásban van, s közöttük az egyensúlyt a fa törzse teremti meg.


Kutatók úgy vélik: ez emlékeztet a kínai jing-jangra; itt is az ellentétek kozmikus ellentétéről s annak kiegyenlítődéséről van szó. A jobb és a bal oldal kozmikus képe természetesen az ősvallásoktól kezdve kivetítődött a mindennapi életre, illetve az azzal kapcsolatos szertartásokra is.A végső cél - bármely kultúrát, hitvilágot veszünk is szemügyre - az emberi és az isteni újraegyesülése. Ez a világfa szimbólumának örök üzenete.


Mi az Élet Virága?

Az Élet Virága világszerte, sok kultúrában - régen és most is - szent szimbólum. Az univerzum mindazon építőkövét megtalálhatjuk a szimbólumban, amit Platon-i téridomnak (Platonic Solids) nevezünk. A szimbólumot olyan metafóraként foghatjuk fel, mint amelyik az univerzum szellemének és minden életnek az összekapcsolódását ábrázolja. 
Az Élet Virágának és a Platon-i téridomoknak (szabályos testeknek) a tanulmányozása során olyan kérdésekkel érdemes foglalkozni, mint viszonyuk az emberi testhez, a természethez, az egész univerzumhoz, a "mindenki Egy" gondolatához...

AZ ÉLET SEJTJEI

The élet sejtjei ábra lerajzolja 3 dimenzióban a nyolc gömböt amely az élet első nyolc sejtjének felel meg amelyek a sejtosztódással jönnek létre röviddel a megtermékenyítés után. Ezen első nyolc sejt a gerinc aljának magasságában helyezkednek el ugyan ott ahol a kundalini energia is elhelyezkedik.


A gerinc alsó pontja a pontos középpontja az emberi testnek amit ez Leonardo da Vinci rajzán is látható.

Merkaba:

A Platon-i téridomok (Platonic Solids) nagyon fontosak, mert az organikus élet alap-építő elemeinek tekinthetjük, szerepük van a zenében, a nyelvben is. A világon sokfelé tanulmányozzák az Élet Világának szimbólumát és a Platon-i téridomokat, mint szent geometrikus szimbólumokat. Egyszer majd úgy tekinthetünk erre a szimbólumra, mint Isten és a "Mindenki Egy" integrált jelképére. 

Az Élet Virága univerzális forma. Olyan mint egy térkép és a végtelenség egységének ablakaként nyílhat meg számunkra, ha elmélyülten tanulmányozzuk.
Az Élet Virágának ablakába való betekintés elménk, szívünk és lelkünk számára kihívás. Amikor ténylegesen minden életet szövedékként láthatjunk át, akkor életeinket megerősödve hatja át az égi ölelés és az univerzális egység víziója átalakíthatja egész világunkat.

Hol található az Élet Virágának szimbóluma?

Bolygónk legkülönbözőbb tájain megtalálható az Élet Virágának szimbóluma. Senki nem tudja biztosan, hogy valójában milyen idős ez a szimbólum. Megközelítőleg meghatározhatjuk a minimális korát, hiszen például Egyiptomban, Abydosban az Oziris templomában megtalálható.

Abydos középső temploma sokkal régibb, mint a másik kettő. Ez a templom leégett, amikor I. Seti fáraó a másik kettőt építtette Abydosban. Ezért jellegzetes különbségek fedezhetők fel közöttük. Az alkalmazott nagy gránit tömbök és csodálatos precizitásuk megkülönbözteti az egyiptomi templom-építészet más remekeitől, mint például a Szfinx templomától. 

Az Élet Virágának mintáját e templom oldal gránitjára helyezték el. Nem kifaragták, hanem úgy tűnik, hogy beleégették a gránitba vagy ismeretlen módon belerajzolták hihetetlen precizitással. 
Az Élet Virágának szimbóluma megtalálható Izraelben, Masada-ban, a Sina-i hegyen, és sok más templomban Kínában és Japánban is. Megtalálták még Indiában, és Spanyolországban is.

készült a ©Flower of Life Research LLC általános ismertetője alapján

Élet Virága - Élet Fája

Az Élet Virága csodálatos szimbólum, azonban mélyrétegei tovább boncolhatók. Egy érdekes grafikai összefüggésre mutat rá a Az Élet Fája (Kabbala, Tree of Life) oldala:

Az Élet Virága (vagy Magja) és az Élet Fája (Kabbala) ábrájának illesztésével újabb, rejtett kapcsolat fedezhető fel:

  • a két ábra szimmetriája, egysége és
  • az Élet Fájának rejtett, tizenegyedik körét is felfedi az együttes ábrázolás.
             
Ez a rejtett mag - a Tudás - újabb és újabb kibontakozása vizsgálható a Kabbala összefüggés-rendszerének megannyi elemében (az alábbi ábrák Halevi, A kabala útja c. könyve alapján készültek és a Tau képtárából valók):
Az Életfa ábrája a Kabbala ősi jelképe, mely tíz szefirából áll. A szefirák mindegyike egy-egy életterülethez kapcsolódik, ahol különböző tanulnivalók várnak ránk.Az Életfa alapvetően három háromszögből áll, amelyeknek minden egyes szögénél egy gömb található. Ezek a szefirák. 

A legfelső háromszög a bennünk lakozó és egyben egyetemes szellemet jeleníti meg, a középső a lelket, az alsó háromszög pedig a testet, melyet a lélek magára öltött, hogy képes legyen megjeleníteni magát. 

Az Élet Fája tehát egy teljes tudattérkép. A Kabbala célja a harmónia teljes megvalósítása az életben. Ehhez meg kell ismernünk, és jól kell működtetnünk a bennünk lakozó tíz szefirát.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 21
Heti: 100
Havi: 1 046
Össz.: 297 149

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Az élet fája
Üzenet a hegyről - © 2008 - 2019 - jokorjotteso.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »