Üzenet a hegyről

Mindennapi gondolatok a virágos Magyarországért és a szivárványkövek fényesítéséért...

Az írás rejtelmei

Maya írásjelek, számok:

A közép amerikai őserdő mélyén, az Otulum folyó partján, található az egyik legszebb maja város : Palenque. 

A város központjában emelkedik, egy mesterségesen létrehozott teraszon, az Igaz Férfi Palotája. A Palota közvetlen szomszédságában található a kilenc szintes, 24 méter magas "Feliratok piramisa".
A neve onnan származik, hogy ennek a piramisnak a tetején levő templomban található meg az egyik leghosszabb maja felíratos dombormű, több mint 600 maja írásjel van rajta ! 

a hónapokat ábrázoló hieroglifák:

 

Az AL UBAID - sumér népességnek, melynek királyai városai 20000 éves múltja van annak írással is kell rendelkeznie. Szemben az egyiptomi hieroglif írással, a sumér írás szimbolikus szótag jeleket használ. Maga a sumér nyelv szótagjai önmagukban is értelmes szavak, melyekből a bonyolultabb több szótagú szavak olyan módon képződnek mint a magyarban az ember szó - em=nő,ber=férfi ->ember=nő vagy férfi Azaz a sumér írás szótag-szó írás.

   ékírásos kőtábla

 

A neolitikus népek még az absztrakt gondolkozás alacsonyabb fokán állnak, a fogalmi gondolkozás még szorosan összekapcsolódik a képi gondolkozással, aminek a hieroglif írás tökéletesen megfelel. A hieroglif írásból születik meg a föníciai betűírás, de a görög írás és rajta keresztül a latin írás kialakulásának másik forrása krétai írás nem belőle, hanem az ékírásból ered. A krétai kultúra pelazg civilizáció tanulmányozásából kiderült, hogy a legősibb írás itt is mezopotámiai stílusú ékírás, ezeknek a jeleknek az egyszerűsödéséből születik meg a lineáris A majd Atlantisz pusztulása után, a részben görög nyelvű lineáris B írás. Ezek az írások átmenetet képeznek az ékírás és a betűírás között 

ph.gif

 

publ_orbana_clip_image011.gif

Még több:

http://nemessuli.hu/media/irastortenet2.swf 

 

A SZÉKELY-MAGYAR ROVÁSÍRÁS ÁBÉCÉJE

* rovásírás tankönyv pdf.-be /elküldöm/Vigyor

Az írás eme formája, - mint láttuk a történelmi részben - többször feledésbe merült, majd újjáéledt. Ebből következően az írásmód és az ábácé is többször változott, illetve területenként új irányban fejlődött. Ezeknek köszönhetően maga az ábécé sem egyértelmű mára. Különböző kutatók, különböző ábécét állítottak össze, melyek mára 4 nagy csoportot alkotnak, amiből 2 ami, igazán használatban van. Azért nem kell megijedni; szerencsére ezek nem sokban különböznek egymástól. A két legelterjedtebb változata, az ún. Magyar Adorján-féle ábécé (az oldalamon én is ezt mutatom be) és a Forrai Sándor-féle, ezen kívül még van az ún. "rovás szabvány" és a "ritkán használt (V1)" betűkészlet.

A Magyar Adorján (a továbbiakban: MA) és a Forrai Sándor (továbbiakban: FS) által meghatározott betűkészlet alapvető különbsége az, hogy a MA ábécé nem tartalmaz külön jeleket a hosszú magánhangzókra (í, ó, ő, ú, ű ), míg a FS ábécé megkülönbözteti ezeket.

 

Az ábécé egytagú jelei (jobbról-balra írva)

 

Csoportjelek

 

A székely-magyar rovásírás számjegyei nagyon hasonlítanak a római számokra, úgy tűnik mindkettő etruszk eredetű. Itt is évényes a jobbról-balra történő írás.

 

Számok

 

Betűtípusok számítógépre:

A mai modern korban már könnyen megtehetjük, hogy számítógépünkön is ezekkel a rúnákkal írunk, nem is kell mást tennünk, mint az alábbi betűkészleteket letölteni, és az operációs rendszer Font mappájába feltelepíteni-bemásolni.
Mindegyik betűkészletnek van egy jobbról-balra és egy balról-jobbra írt verziója (a rúnák tükörképei egymásnak). A jobbról-balra írt betűtipusnál a fájl nevének végén "jb" tag található. Pl.: rov_majb.ttf -- Magyar Adorján-féle betűkészlet jobbról-balra.

Letöltés:

Magyar Adorján-féle betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 68Kb: rovas_ma.zip

Forrai Sándor -féle betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 70Kb: rovas_fs.zip

Rovás szabvány betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 69Kb: rovas_szabvany.zip

Rovás V1 betűkészlet (balról-jobbra és jobbról-balra) 69Kb: rovas_v1.zip

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 21
Heti: 120
Havi: 1 066
Össz.: 297 169

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Rovásírás és más ősi írásjelek
Üzenet a hegyről - © 2008 - 2019 - jokorjotteso.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »